Ieder zijn liefdeskaart (2)

8 februari 2012

In het vorige verhaal kwamen de verschillen op liefdesvlak tussen Paul en Myriam aan bod. In dit verhaal gaan we verder terug, naar de jeugd van Paul en Myriam, naar de tijd waarin ze beïnvloed en gevormd werden, de tijd waarin hun liefdeskaarten ontstonden.

Paul komt uit een chaotisch gezin. Zijn vader dronk en was dus niet echt aanwezig. Zijn moeder hield weliswaar zielsveel van haar kinderen, maar ze kon niet goed ‘zorgen’. Chronisch geldgebrek, een chaotisch gezinsleven en geen enkele regelmaat typeren het gezin waarin Paul opgroeide. Eigenlijk werden de kinderen het grootste deel van de tijd aan hun lot overgelaten. De mooie momenten die Paul zich herinnert zijn allemaal samen te vatten in één zin : “Mijn moeder kon als geen ander haar liefde voor ons in lieve woorden gieten, ze hield niet op met zeggen hoe graag ze ons zag. Maar haar liefde in daden omzetten, echt voor ons zorgen, dat lukte haar niet.”

Bij Myriam thuis was er vaak ruzie. Haar moeder en vader hadden de ene discussie na de andere. Myriams moeder werd bij ruzies steeds erg giftig: harde woorden en gemene verwijten waren haar wapens. Myriams vader trok zich dan zo snel mogelijk terug in zijn werkplaats: in het knutselen en klussen hervond hij zijn evenwicht. Myriam ging vaak mee naar de werkplaats, daar kon ook zij het gekibbel tussen haar ouders even vergeten. Voor haar moeder stond dit gelijk met ‘verraad’, en zo kwam het dat Myriams moeder steeds vaker niet alleen haar man, maar ook haar dochter aanviel. “Mijn moeder kon zo’n lelijke dingen tegen mij zeggen, ze kon mij helemaal met de grond gelijk maken, er bleef dan helemaal niets meer van mij over.”

Alhoewel Paul en Myriam uit een erg verschillend gezin komen, met elk een geheel andere problematiek, hebben ze een gelijkaardig basisthema:  ze hebben beiden als kind geleden onder een tekort aan zorg. Paul vooral op materieel vlak, Myriam vooral op emotioneel vlak. Paul heeft via zijn ervaringen als kind onthouden dat liefde iets is waar vooral over gepraat wordt; en dat je bij de rest – het gemis op materieel vlak – best niet te lang stil staat. Myriam heeft meegekregen dat woorden en liefde absoluut niet samen gaan, samen iets doen is veel gezelliger, rustiger ook. Het verleden van Paul en Myriam bepaalt mee waar ze zich in de liefde goed bij voelen, wanneer ze zich geborgen en veilig voelen. Hun liefdeskaart is, ondanks een gelijkaardig basisthema, heel verschillend. Voor Paul is liefhebben gelijk aan praten, enthousiaste en diepgaande gesprekken voeren. Myriam maakt aan de liefde niet veel woorden vuil, ze houdt het bij rustig bouwen aan huis en toekomst.

In een relatie speelt het gemeenschappelijke basisthema een verbindende rol. Een gelijkaardig basisgevoel hebben, in de ander jezelf herkennen, haast zonder woorden begrijpen wat de ander belangrijk vindt en nodig heeft – het is eigen aan elke verliefdheid. Maar naarmate de verliefdheid wegebt, door de dagdagelijkse praktijk ingehaald wordt, treden de verschillen tussen de partners meer op de voorgrond. Ook de verschillende invulling die wij aan de liefde geven, onze eigen specifieke liefdeskaarten.

Je eigen liefdeskaart goed kennen en bereid zijn deze kennis te delen met je partner, is de beste garantie op een gelukkig liefdesleven. Want het helpt om verschillen te overbruggen. En ook de krassen op je ziel worden erdoor verzacht.

*Meer lezen over basisthema’s en hoe deze in elkaar haken in de liefde? Lees het boek “De Partnerrelatie” van Jürg Willi.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

PLANKGAS

Geen rem op je stem

Illustration

Blog van psychotherapeute Ybe Casteleyn

L'arbre qui pousse

Etre parent est un art qui se cultive !

%d bloggers liken dit: