Vergiffenis

19 februari 2013

Heb je iemand gekwetst? Iemand onrecht aangedaan? En wil je het goedmaken? Ga dan op zoek naar wat de pijn kan verzachten, wat kan helpen om te helen. Vraag ernaar. Handel ernaar. Geef wat nodig is, zolang het nodig is. Dan komt vergiffenis vanzelf.

Een voorbeeld. Wat helpt na overspel ?

schrift merelHij heeft een mooi schrift gekocht. Hij zal er elke dag, zo lang als het nodig is, iets voor haar in schrijven. Een gedicht, een kleine tekening, woorden van liefde, hoop en troost. Het schrift staat symbool voor het heroveren van haar hart. Voor de poging, elke dag opnieuw, haar gebroken hart te lijmen. Elke dag iets moois van hem voor haar.

En op een dag zal zij (hopelijk) voelen dat het goed is, dat wat gebeurd is voorbij is, iets uit het verleden. Misschien zal ze het schrift willen bewaren, er af en toe in willen neuzen. Misschien is ze het schrift liever kwijt, en zullen ze het samen in de tuin begraven of verbranden…

Dit eenvoudige ritueel helpt hem om haar te troosten en te steunen (geven), helpt haar om terug te vertrouwen op hem (genezen),
en helpt beiden om  pijn en schuldgevoelens achter zich te laten (vergeven).

Iets ‘goedmaken’ doe je door veel te geven, zodat de pijn kan genezen, en vergeven mogelijk wordt. Herstel en vergiffenis gaan hand in hand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

PLANKGAS

Geen rem op je stem

Illustration

Blog van psychotherapeute Ybe Casteleyn

L'arbre qui pousse

Etre parent est un art qui se cultive !

%d bloggers liken dit: