Hechting … wat is dat?

12 maart 2013

Wat is dat, hechting? Wat betekent dat, veilig gehecht zijn?

Hechting heeft te maken met wat een baby nodig heeft om een gelukkig kind en later een zelfstandig persoon te worden. Veilig gehecht zijn betekent veilig verbonden zijn, een veilige thuis hebben. Ouders die goed voor je zorgen en veel om je geven. Ouders die aanvoelen wat je nodig hebt om te groeien en daar op inspelen. Ouders die je fysieke, emotionele en intellectuele ontwikkeling ondersteunen en stimuleren.

Veilig gehecht zijn betekent dat je als kind over een ‘veilige haven’ beschikt: een thuis van waaruit je de wereld kan ontdekken én een thuis waar je steeds terug naar toe kan voor troost, steun, begrip en nieuwe energie.

circle of security

Voor een baby betekent veilig gehecht zijn een mama hebben die aan behoeften zoals slapen, drinken, troost en warmte tegemoet komt. Voor een peuter betekent veilig gehecht zijn op verkenning kunnen gaan, met een mama of papa heel dicht in de buurt, klaar om hem op te vangen als hij valt of hem te troosten als hij bang is. Ook schoolgaande kinderen en adolescenten hebben een warme thuis nodig, een nest waar ze zichzelf kunnen zijn, en waar ze iemand vinden om hun moeilijkheden en twijfels mee te delen.

Waaraan herken je of je kind veilig gehecht is?

  1. Voelt je kind zich gezien door jou? Hou je rekening met zijn behoeften, wensen, mogelijkheden? Omring je hem met zorg en liefde? 

  2. Heeft je kind vertrouwen in jou? Kan hij bij jou terecht met moeilijke vragen, verwarrende gevoelens? Hoe groot is de kans dat hij bij jou begrip en ondersteuning vindt als hij het moeilijk heeft?

  3. Durft je kind op verkenning gaan? Is hij nieuwsgierig naar wat er rondom hem gebeurt? Probeert hij graag iets nieuws? Of heeft hij vooral schrik – van iets, van iemand, van alles, van jou?

  4. Durft je kind zich kwetsbaar opstellen? Durft hij om troost komen? Of heeft hij geleerd dat zich kwetsbaar opstellen gevaarlijk is? Dat niet alle gevoelens toegelaten zijn, dat niet alles bespreekbaar is, dat er ‘taboes’ zijn?

Als je op deze vier vragen volmondig ‘ja’ kan antwoorden, krijgt je kind wellicht wat het nodig heeft om te groeien, om groot en zelfstandig te worden. Eens volwassen, zal je kind klaar zijn voor de wereld: met een gezonde portie zelfvertrouwen aan zijn eigen weg timmeren. Zijn eigen leven leiden. Gelukkig worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

PLANKGAS

Geen rem op je stem

Illustration

Blog van psychotherapeute Ybe Casteleyn

L'arbre qui pousse

Etre parent est un art qui se cultive !

%d bloggers liken dit: