Liesbet – Ik wil terug onzichtbaar zijn

8 september 2015

Liesbet is 22. Ze vertelt dat ze twee jaar geleden haar maag heeft laten verkleinen.

Ik was te dik, zegt ze, veel te dik. Sinds mijn maagverkleining ben ik meer dan 60 kg afgevallen. Maar ik voel me niet goed. Ik voel me zelfs slechter dan ooit tevoren. Ik mis ‘dik zijn’ – ik mis alleen zijn, ik mis lelijk zijn… ik mis onzichtbaar zijn.

Liesbet komt uit een groot gezin. Haar ouders waren boeren, altijd in de weer, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat buiten bezig. Liesbet vertelt: wij kinderen liepen een beetje verloren op die grote boerderij – wij waren vaak alleen, hadden enkel elkaar als gezelschap, er was geen controle, en er werd ook niet opgevoed. Mijn ouders werkten – en wij moesten onze plan trekken… Toen ik 10 jaar oud was, is het begonnen. Mijn broer… Het is doorgegaan tot ik 15 was… tot ik eindelijk te dik was. Ik dacht: Als ik maar lelijk genoeg word, dan zal zijn goesting wel overgaan, dan laat hij me met rust.

Liesbet is beginnen eten om zichzelf te verstoppen, om lelijk te worden – zodat het misbruik zou stoppen.

Maar, vervolgt Liesbet, sinds mijn maagverkleining voel ik me weer klein, smal, bloot en kwetsbaar. Ik durf niets meer. Ik durf vooral niet meer naar huis, mijn ouders bezoeken. Ik heb schrik. Stel dat ik mijn broer tegenkom. Stel dat ik terug de goesting in zijn ogen zie… Ik denk dat ik liever terug dik wil zijn. Lelijk. Oninteressant. Onzichtbaar.

Liesbet, zeg ik, je kan ook anders veilig zijn, zonder dik te hoeven zijn. Je kan groot en sterk worden vanbinnen in plaats van lelijk vanbuiten. Je kan leren nee zeggen – voor nu en voor toen. Je kan het bange kleine meisje in jou redden, voor jezelf leren opkomen. Ik zal je helpen als je wil… Dit eerste gesprek is waar we beginnen, en na het laatste zal je – net als voor je tiende verjaardag – weer voluit mooi kunnen zijn. Echt.

* Kom je ook uit een disfunctioneel gezin? Lees dan Toxic Parents, van Dr. Susan Forward – een must-read voor wie als kind door zijn familie beschadigd werd. 

Eén reactie naar “Liesbet – Ik wil terug onzichtbaar zijn”

  1. jillmarchant Says:

    Beklijvend, wat zich tussen jou en Liesbet ontvouwt… Dankjewel trouwens Ybe voor het boek dat je aanraadt. We kijken uit naar het jouwe trouwens 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

PLANKGAS

Geen rem op je stem

Illustration

Blog van psychotherapeute Ybe Casteleyn

L'arbre qui pousse

Etre parent est un art qui se cultive !

%d bloggers liken dit: