Eigenwaarde, afwijzing en schaamte

25 mei 2015

Eigenwaarde is aangeboren

Ieder van ons wordt met een gezonde portie eigenwaarde geboren. Dat kan je zien: baby’s laten zich zien en horen, vragen ongegeneerd om wat ze nodig hebben, ze vinden zichzelf niet te min – complexloos reiken ze uit naar ons, openen hun armpjes, verwachten liefde, zorg en genegenheid.

Schaamte is aangeleerd

Schaamte ontstaat later, in de interactie met onze omgeving. Als wij ‘uitreiken’ en er geen reactie volgt. Als onze behoeften, verlangens en verwachtingen onvervuld blijven. Als we niet welkom zijn. Als wij niet mogen zijn wie we zijn. Als we uitgelachen, gepest, vernederd, verwaarloosd of mishandeld worden.

Schaamte is wat we voelen als wij afgewezen worden: “Ik ben niet goed genoeg, ik hoor er niet bij, ik ben te min.”

Hoe vroeger in onze kindertijd wij ons beginnen schamen, hoe meer de schaamte aan ons plakt, van onszelf lijkt te zijn. De schaamte verdringt dan onze eigenwaarde, neemt haar plaats in, als was het nooit anders geweest…

Heb je zelf last van schaamtegevoelens?

Beeld je dan de baby in die je was, pas geboren, helemaal in je lijf, vol van jezelf, en vol vertrouwen in de wereld… Kijk in gedachten naar de baby die je was, lach hem toe, wieg hem in je armen, draag hem in je hart.

* Meer lezen over hoe schaamte precies ontstaat? Shame and Pride: Affect, Sex, and the Birth of the Self, door Donald L. Nathanson

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

PLANKGAS

Geen rem op je stem

Illustration

Blog van psychotherapeute Ybe Casteleyn

L'arbre qui pousse

Etre parent est un art qui se cultive !

%d bloggers liken dit: