In verbinding blijven

2 december 2013

Jo en Fran hebben voor een tweedaagse relatietherapie* gekozen omdat ze te vaak en te veel ruzie maken en niet weten hoe ze dat anders kunnen doen: met elkaar over moeilijke dingen praten zonder dat ze zich gekwetst, geïrriteerd of onbegrepen voelen.

We hebben de ruzies tussen Jo en Fran minutieus geanalyseerd, in stukken uiteengelegd, om precies te begrijpen wat er met elk van hen gebeurd als ze ruzie maken.

Het is een vicieuze cirkel:

Jo voelt zich aan de kant geschoven, niet serieus genomen, niet begrepen, niet geliefd. Zijn mening lijkt er niet toe te doen: Fran doet toch haar zin. En dat ergert hem mateloos, waardoor hij begint te drammen, eist dat ze antwoord geeft, eist dat ze rekening houdt met hem.

Fran voelt zich aangevallen door Jo’s gedram. En dan wordt ze boos. Bang eigenlijk. Bang dat Jo haar onder tafel gaat praten, zijn zin door gaat drijven, haar zover zal krijgen dat ze doet wat hij wil. Fran is bang dat ze zichzelf kwijt speelt als ze Jo laat doen. En dus doet ze haar zin.

Hoe deze vicieuze cirkel doorbreken?

Door te beseffen, steeds weer, wat er gebeurt. En precies daarover te praten. Door niet toe te geven aan boosheid of angst, maar de gevoelens eronder te herkennen en te laten zien aan de ander. Er samen naar kijken. Een veilig nest voor elkaars kwetsbaarheid zijn.

Jo zal, vanaf hij ‘het’ weer voelt, zeggen dat het zover is, dat hij zich afgewezen voelt. Dat hij het gevoel heeft dat Fran niet wil horen wat hij zegt. Dat hij verdrietig is.

Fran zal antwoorden dat dat haar bedoeling niet is, dat ze hem wel hoort, maar dat ze ook probeert zichzelf te redden, haar eigen angst onder controle tracht te houden.

In verbinding blijven

Als Jo en Fran samen op zoek gaan naar manieren om Jo’s angst voor afwijzing te verzachten en Fran’s gevoel van zelfcontrole te versterken, is de vicieuze cirkel doorbroken en is er van ruzie geen sprake meer. Jo en Fran worden dan elkaars coach, elkaars steun en toeverlaat, elkaars zelfhulpgroep.

In verbinding blijven door jezelf uit te leggen aan de ander, het is het geheim van elke goede relatie.

*Alles wat je moet weten over een tweedaagse relatietherapie bij mij. Leesvoer: Sue Johnson, Houd me vast. Of dit pdf-document van Willem Lens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

PLANKGAS

Geen rem op je stem

Illustration

Blog van psychotherapeute Ybe Casteleyn

L'arbre qui pousse

Etre parent est un art qui se cultive !

%d bloggers liken dit: