Burn-out

6 november 2013

Julia is 34 en projectmanager bij een marketingbedrijf. Ze heeft vijf mensen onder zich. Ze doet haar werk erg graag en hoopt op een mooie carrière in het bedrijf. Vijf jaar geleden is Julia mama geworden. Sindsdien gaat alles moeilijker: ze heeft geen tijd meer voor zichzelf. Haar werk, het huishouden en de zorg voor man en kind vullen haar dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Sinds kort heeft ze last van hartkloppingen, en op haar werk is ze soms plots ‘afwezig’ – alsof ze even de verbinding tussen zichzelf en de wereld kwijt is.

Julia maakt zich zorgen: is ze misschien ziek? Tot overmaat van ramp heeft één van haar medewerkers zich langdurig ziek gemeld, waardoor er veel werk blijft liggen. Omdat er geen geld is voor een vervangende kracht, neemt Julia steeds vaker werk mee naar huis. Julia voelt zich overvraagd en moe; het liefst van al zou ze twee maanden aan een stuk willen slapen.

Julia heeft een burn-out, ze is

overspannen

oververmoeid

overgevoelig

Ze kampt met teveel stress die al te lang duurt. Ze is moe, al lang, ze komt steeds weer slaap tekort en ziet geen mogelijkheid dat te veranderen. Haar emotionele draagkracht wordt kleiner: ze kan haar angst en frustratie steeds moeilijker de baas. Ze begint aan zichzelf en haar capaciteiten te twijfelen. Daardoor piekert ze veel, worden haar angsten nog groter en slaapt ze nog minder. Het is deze vicieuze cirkel van stress, vermoeidheid en gepieker die tot een burn-out leidt: het gevoel geen energie meer te hebben, opgebrand te zijn.

Wat moet Julia doen?

Haar werk anders organiseren? Klagen bij haar baas? Andere arbeidsomstandigheden eisen? Ander, minder stresserend werk zoeken? Of al wat werk is leren relativeren? Aan zichzelf sleutelen? Grenzen leren stellen? Minder perfectionistisch en tevreden met mindere prestaties zijn? Of vaker tussendoor ontspannen? Een yogacursus volgen tegen de stress? Of thuis de taken gelijker verdelen zodat er meer tijd overblijft voor Julia om te rusten? Er liggen vele pistes open, maar wat is de beste keuze?

Wat past bij Julia, wat zal haar gelukkiger maker?

Julia weet het (nog) niet. Omdat de antwoorden afhangen van de prioriteiten die ze stelt, van de waarden die ze wil leven, van de persoon die ze wil zijn. Om haar burn-out achter zich te kunnen laten, moet Julia eerst op onderzoek, op zelfonderzoek.

Want wie een burn-out heeft, loopt al jaren zijn stress achterna – en is daardoor de verbinding met zichzelf kwijtgeraakt. Wie een burn-out heeft, weet niet meer wat hij écht wil, wat hij écht belangrijk vindt en waar hij precies naar toe wil. Om een burn-out te overwinnen moet je jezelf herontdekken, op zoek gaan naar wat eigen is aan jou, wat van jou jou maakt en hoe je dat kan omzetten in je leven.

Meer over burn-out, de symptomen en wat je eraan kan doen, vind je op deze webpagina van ‘Fit in je hoofd’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

PLANKGAS

Geen rem op je stem

Illustration

Blog van psychotherapeute Ybe Casteleyn

L'arbre qui pousse

Etre parent est un art qui se cultive !

%d bloggers liken dit: