Verlegen

10 januari 2013

Christy is 21 en studeert voor verpleegkundige. Ze heeft schrik dat ze haar diploma niet zal halen omdat ze zo’n slechte punten krijgt voor haar stages. Haar juffen denken dat ze niet meewerkt, niet geïnteresseerd is – maar eigenlijk is ze gewoon heel erg verlegen en stil.

Christy heeft last van een tekort aan zelfvertrouwen. Als ik aan Christy vraag een cijfer tussen 0 en 10 aan haar gevoel van zelfvertrouwen te geven, antwoord ze: één. En deze één, zeg ik, wat doet die voor jou? Dat kleine beetje zelfvertrouwen, hoe helpt je dat? Wat kan je erdoor dat je anders niet zou kunnen? Naar hier komen, zegt Christy, al mijn moed bijeen rapen en hier hulp komen vragen. Ik hoop dat het de eerste stap is richting meer zelfvertrouwen. Dat ik me na de therapie sterker zal voelen, mee zal kunnen, dat ik op school en tijdens mijn stages eindelijk zal durven zeggen wat ik denk, wat ik voel.

Christy’s eerste stap, haar moed bijeen rapen en naar hier komen, is van het allergrootste belang. Niet alleen omdat ze zichzelf  zo de kans geeft haar verlegenheid te overwinnen, maar vooral omdat ze op die manier haar eigen hoop op een leven met meer zelfvertrouwen voedt. Eigenlijk zegt ze tegen zichzelf: “Ik ben het waard, diep vanbinnen zit alles klaar, diep vanbinnen ben ik oké, er scheelt niet écht iets aan mij …” Dit sprankje zelfwaarde is de eerste bouwsteen voor méér. 

Op het einde van ons eerste gesprek  bespreek ik met Christy de volgende twee thuisopdrachten:

1) Maak een lijstje over waar en wanneer jij denkt dat je je zelfvertrouwen bent kwijt geraakt. Welke gebeurtenissen in je leven hebben je gevoel van eigenwaarde onderuit gehaald? Hoe ben je van 10 naar 1 gezakt?

Want je wordt niet zonder zelfvertrouwen geboren. Elke baby is vol van zichzelf, zelfvoldaan. Een baby is niet verlegen : hij is tevreden als alles goed is, huilt als er iets mis is, vraagt met aandrang en geheel complexloos om wat hij nodig heeft. Verlegenheid is een ‘aangeleerd’ gevoel: je pikt het op, neemt het over, leert het kennen doorheen de interactie met anderen. 

2) Beeld je in dat je die baby bent. Hoe voelt dat voor jou? Probeer niet alleen het gevoel op te roepen, maar ook de fysieke sensaties die erbij horen: heb je het warm, voel je je hart kloppen, hoe voelt je huid aan? Welk beeld komt er bij je op? Welke gedachten? Maak daar een tekening van.

De twee opdrachten sluiten aan bij waar ik me samen met Christy op wil focussen: 1) uitvissen wat er mis is en waarom, en 2) wat er wel is, wat goed is doen groeien en bloeien.

*Ben je zelf verlegen? Wil je graag in contact komen met lotgenoten? Kijk dan eens op de website van de Vereniging voor verlegen mensen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

PLANKGAS

Geen rem op je stem

Illustration

Blog van psychotherapeute Ybe Casteleyn

L'arbre qui pousse

Etre parent est un art qui se cultive !

%d bloggers liken dit: