Wat is een ‘trigger’?

29 november 2012

Wat is een trigger eigenlijk? Hoe kan het dat je door iets getriggerd wordt? Wat betekent dat precies? Welk mechanisme zit daar achter? En hoe raak je ervan af?

De vertaling van het Engelse to trigger is: doen afgaan, in beweging brengen, ontketenen. Wij verstaan onder triggeren meestal uitlokken. Iets, een gebeurtenis, raakt je zodanig – triggert je, dat je erdoor verandert, in een andere gevoelstoestand terechtkomt. Het ene moment ben je nog je eigen opgewekte zelf, een tel later voel je je slecht – verdrietig of misselijk bijvoorbeeld. Dat gebeurt plots en ongewild, je hoeft er niets voor te doen, het gebeurt ‘automatisch’, onbewust, als vanzelf.

Vanwaar komt zo’n plotse en onverklaarbare verandering in je gevoel?

Een voorbeeld. Een vrouw wordt aangerand door een man met een rode pull en een naar bier stinkende adem. Wat het onderbewuste van die vrouw op het moment van de aanranding registreert en associeert met gevaar en angst, daarin liggen haar latere ‘triggers’. Misschien krijgt ze een hekel aan rode kleren, of overvalt haar een beklemmend gevoel telkens ze gaat shoppen – vanwege de vele mannen op straat, of de rode kleren in de winkelrekken. Het kan ook zijn dat ze niet lang kan kijken naar iets wat rood is, en ze daardoor rode lichten ‘moet’ negeren. Of dat ze plots een drang voelt om te flirten met onbekende mannen op café – omdat het haar deugd doet zelf de regie van de avond in handen te hebben.

Al deze reacties worden uitgelokt door triggers: de kleur rood, de bierlucht, het gevoel van (on)macht. Allemaal dingen die naar de oorspronkelijke gebeurtenis verwijzen, de oorspronkelijke gebeurtenis weer dichterbij brengen. Een trigger is als een uitroepteken: het zegt “Let op! Je bent net als toen weer in gevaar!” Zo activeert een trigger een specifieke, ten tijde van het trauma geïnstalleerde, automatische reactie.

Terzelfdertijd herbergt elke trigger echter ook een kans op genezing, een mogelijke overwinning van het oude trauma. Want, elke keer je je ongegrond bedreigd voelt, je overdreven angstig, of onverklaarbaar boos of verdrietig bent, bestaat de mogelijkheid dat je deze oude reacties herkent, en op een goede manier achter je kan laten, los kan laten.

Hoe doe je dat, oude reacties en gevoelens loslaten?

1) Ga op zoek naar de triggers: wat gebeurt er eigenlijk, wat precies brengt me van slag? Observeer jezelf en analyseer zo goed mogelijk wat er gebeurt. 

2) Wees je ervan bewust, steeds weer, dat het om oude gevoelens in nieuwe situaties gaat. Train je inzicht hierin.

3) Haal de twee situaties, oud en nieuw, ook in je beleving uit elkaar. Gevoelens, gedachten, lichamelijke sensaties – zoek de verschillen tussen de twee situaties, bestudeer ze, neem ze in je op, ‘beleef’ ze.

Als je je triggers leert ontcijferen kan je wat er in het verleden gebeurde beter scheiden van wat je in het heden voelt. En voorkomen dat wat je ooit hebt meegemaakt je toekomst gaat bepalen.

En tenslotte: als je de link tussen gisteren en vandaag niet vindt, als je last hebt van iets of vanalles en je geraakt er zelf niet uit, of als je de confrontatie met je triggers liever niet alleen aangaat, vraag dan hulp, professionele hulp. Je hoeft het niet allemaal alleen te kunnen.

5 Reacties naar “Wat is een ‘trigger’?”


  1. […] overliep ik in gedachten de situatie waarin ik mijn zelfbeheersing verloor om uit te zoeken wat mijn “trigger” was geweest. Die was vlug gevonden. Toen kon ik begrip en mededogen opbrengen voor mezelf, de […]


  2. Dit stukje is heel herkenbaar, maar geldt niet zo als je een dissociatieve identiteitsstoornis hebt, want dan weet je niet wie iets in jezelf ziet. de oplossingen zoals aangedragen in het kopje “Hoe doe je dat, oude reacties en gevoelens loslaten?” geldt dan ook helemaal niet. Als je al meer dan 40 jaar dezelfde triggers hebt en heel veel, kom je er ook niet meer uit. Vandaar dat voor misschien wel een grote groep mensen het zo is, dat je NOOIT meer verlost wordt van triggers als deel van je trauma’s omdat niet bekend is, wie wat ziet en beleefd.

  3. Geert Says:

    klopt mooi
    ben ook met pma bezig
    het is niet makkelijk


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

PLANKGAS

Geen rem op je stem

Illustration

Blog van psychotherapeute Ybe Casteleyn

L'arbre qui pousse

Etre parent est un art qui se cultive !

%d bloggers liken dit: